Talent in het onderwijs – op wie zet je in?
Talent onderwijs ervaring: Een leerkracht vertelt over haar persoonlijke ervaring met het Talent-in-Actie programma van Rendement door Talent.
“Talent gerichte programma’s in het onderwijs? Dat zie je inderdaad steeds meer om je heen gebeuren. Scholen die speciale ‘talent klassen’ organiseren, waar de leerlingen datgene kunnen doen waar ze goed in zijn. Kinderen kunnen kiezen voor sportklassen, cultuurklassen etc. Daar gaan ze dan echt voor. Mijn buurjongen zit zelfs op een speciale sportschool. Daar zitten allemaal kinderen die topsport beoefenen en het hele onderwijs is daarop afgestemd. Ook in het speciaal onderwijs richten ze zich veel meer op wat de kinderen wel kunnen i.p.v. op wat ze niet kunnen.
Talent in de praktijk
Kortom, het onderwijs verandert nog steeds. En weet je wat nou zo gek is? Ik merk dat in de onderwijsteams er eigenlijk helemaal niet zo veel verandert. Natuurlijk, we geven meer competentie gericht onderwijs, daar moeten we uiteraard andere dingen voor doen. Er zijn allerlei taken die in het team verdeeld moeten worden en eigenlijk hebben we het daar allemaal steeds drukker door gekregen.
Maar wat ik daarbij zo opvallend vind, is dat wij zelf niet echt weten waar onze collega’s nou goed in zijn. In grote lijnen natuurlijk wel, maar bij het verdelen van taken wordt uiteindelijk toch vooral gekeken wie nog uren beschikbaar heeft. We moeten het eigenlijk gewoon allemaal maar kunnen en dat vind ik niet niks.
Zelf kom ik uit een onderwijsgezin. Mijn vader was leraar en drie van mijn zussen staan ook voor de klas, dus er zal wel iets in onze genen zitten wat ons hiertoe heeft gebracht. Maar je kunt nog zo’n bevlogen leraar zijn, dat wil nog niet zeggen dat elke vorm van onderwijs geven je past of dat je dan ook al die andere taken er met gemak even bij doet. Daar zie ik veel collega’s op stuk lopen. Ze lopen erg te mopperen of krijgen soms zelfs een burn-out. Dat zou toch anders moeten kunnen?
Talentontwikkeling in onderwijs
Gelukkig dacht onze teamleider daar ook zo over. Hij was via een management development traject in aanraking gekomen met talentontwikkeling en hoe je hier als leidinggevende mee aan de slag kan. Hij had samen met zijn collega’s een talent onderwijs workshop gevolgd waarin hij leerde wat zijn eigen talenten zijn en hoe hij deze beter of anders kan inzetten in zijn werk en ze hadden ook gekeken hoe je hiermee in je team aan de slag kunt.
Hij was hier zo enthousiast over dat hij in onze teamvergadering voorstelde om hier met elkaar een teamdag aan te besteden. Hij gunde ons dit ook zei hij, om anders te leren kijken naar jezelf en naar elkaar en meer gebruik te gaan maken van elkaars sterke punten. Dus dat hebben we gedaan.
Workshop talent onderwijs
Het was echt een bijzondere dag. Ten eerste ontzettend leuk om te zien welke talenten er allemaal in ons team aanwezig waren. Best veel teamleden hadden bijvoorbeeld het talent ‘individualisering’ (dat wil zeggen dat je mensen als individuen kunt benaderen en goed kunt zien wat ieder individu nodig heeft) en dat is natuurlijk een prachtig talent als leraar. Daarnaast heeft iedereen een beschrijving gemaakt van iets waar hij echt energie van krijgt in zijn werk, een ‘sterke punten statement’ werd dat genoemd.
Hier kwamen nog wel veel verrassende dingen uit vond ik. We zijn natuurlijk allemaal elke dag zo druk met alles wat op ons af komt. Je bent allang blij als je zelf de boel een beetje voor elkaar hebt en iedereen doet zijn eigen dingen. Nu bleek dat sommigen juist heel veel energie kregen van bepaalde taken, die ze uiteindelijk helemaal niet doen omdat ze gewoon te vol zitten met allerlei andere zaken. Bovendien wisten we dat ook vaak helemaal niet van elkaar, het waren dus echt eye-openers.
Meer energie door talentontwikkeling
We hebben samen besloten om hier in de taakverdeling meer naar te kijken en rekening mee te houden. Want als je iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent dan krijg je energie i.p.v. dat het energie kost. Bovendien is het goed om dit ook van elkaar te weten, zodat je makkelijk een collega kan vragen je te helpen, of zelf hulp kunt aanbieden bij bepaalde taken. Zo maakt iedereen meer gebruik van zijn talenten en kunnen we groeien als team.
Klinkt mooi hè? Wij gaan er in ieder geval mee aan de slag en ik heb er vertrouwen in dat we hier met elkaar verder in komen.”
Workshop talentmanagment en talentontwikkeling?
Rendement door Talent helpt organisaties om een goede invulling te geven aan talentmanagment en talentontwikkeling. Wij maken het management, de teams en de medewerkers niet alleen bewust van hun eigen talenten. We bieden vooral ook praktische handvatten en tips hoe je deze talenten meer kunnen benutten in het werk. Hierdoor wordt ieder expert van zijn talenten. Dit doen we met behulp van een aantal programma’s die we speciaal hebben ontwikkeld om talenten te ontdekken en te verbinden aan het werk en aan de organisatiedoelstellingen.
Wil jij ook meer rendement behalen met het talent dat je in huis hebt? Bel of mail voor een afspraak. We denken graag met je mee!